Grote bedrijven rollen weer over elkaar heen om miljardenovernames te doen. Hendrik Oude Nijhuis legt uit wat de drijfveren zijn.
Pillengigant Pfizer wil het Britse AstraZeneca inlijven en is bereid daarvoor bijna 107 miljard dollar op tafel te leggen. Het zou de grootste overname in de farmaciesector ooit zijn. Maar of de deal daadwerkelijk doorgaat is nog onzeker: AstraZeneca vindt het bod ’te laag’.
Aandelen van sigarettenfabrikant Lorillard stegen afgelopen maand sterk op berichten dat collega Reynolds American interesse in een overname zou hebben. Beleggers zien het wel zitten: naast Lorillard liep ook de koers van Reynolds American behoorlijk op.
En de aanbieder van satelliet-tv DIRECTV noteert dit jaar alweer zo’n 25 procent hoger vanwege berichten over een mogelijke overname door AT&T. Een jaar geleden liet ik Z24 weten DIRECTV net, als de mede-investeerders van beleggingsfenomeen Warren Buffett, als een koopje te beschouwen.
Overnames: teller op 1000 miljard
In geen van bovenstaande gevallen is de overname reeds daadwerkelijk beklonken. In de overnamecijfers tellen ze dan ook nog niet mee. Maar wanneer we enkel kijken naar de daadwerkelijk beklonken overnames is desalniettemin een opvallende stijging zichtbaar.
Het aantal overnames voor bedragen van meer dan 5 miljard dollar ligt maar liefst vier keer zo hoog als een jaar eerder. In de eerste vier maanden van dit jaar vonden er 35 van dergelijke deals plaats, tegenover negen in dezelfde periode vorig jaar.
Enkel in de eerste vier maanden van dit jaar werd voor meer dan 1.000 miljard dollar aan overnames gespendeerd. Dat is het hoogste bedrag sinds 2007. Dit keer zijn trouwens de farmacie- en telecombedrijven oververtegenwoordigd, in 2007 waren het vooral banken en energiebedrijven.
Inkoop eigen aandelen ook populair
Een ander soort 'overname' waarvan de populariteit eveneens flink toeneemt, is de inkoop van eigen aandelen door bedrijven. Een bedrijf neemt zichzelf dan als het ware beetje bij beetje over.
Apple bijvoorbeeld kondigde recent aan haar inkoopprogramma van eigen aandelen op te schroeven tot een bedrag van 90 miljard dollar.
En Herbalife - een bedrijf waar de nodige kwesties spelen - kocht alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar zo'n 10 procent van haar eigen aandelen in. Aan de voortdurende inkoop van eigen aandelen bij IBM besteedde ik recent nog aandacht.
Grote bedrijven: veel cash, lage rente, redelijke prijzen
Waar veel MKB-bedrijven het nog altijd moeilijk hebben, komen veel grote, beursgenoteerde bedrijven haast om in het opgepotte geld. Enkel de bedrijven in de Amerikaanse S&P 500-Index hebben momenteel een bedrag van 1.400 miljard dollar op de plank liggen wat maar amper rendeert.
En afgezien van die eigen cashreserves kunnen solide bedrijven momenteel tegen heel aantrekkelijke rentes lenen. Aandelen in totaliteit zijn dan wel niet meer zo goedkoop als een paar jaar geleden, de lage rentes waartegen geleend kan worden, maakt overnames toch al heel snel rendabel.
De overvloedige cash, de lage renteniveaus en de redelijke waarderingen maken dat het klimaat voor overnames voorlopig goed blijft. Daar komt een groeiend optimisme in het herstel van de wereldeconomie bij. En bovendien geldt dat overnames zelf nogal eens nieuwe overnames uitlokken, de actuele overnamegolf in de farmaciesector vormt daarvan een duidelijk voorbeeld.
Bovenstaand plaatje blijft naar verwachting voorlopig nog wel even geldig. Dat maakt dat redelijkerwijs verwacht mag worden dat aan het de golf van megaovernames voorlopig geen einde komt.
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl over de beleggingsstrategie van Warren Buffett. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Disclosure: auteur heeft voor eigen rekening aandelen Apple, DIRECTV, Herbalife, IBM en Lorillard in bezit.
Lees ook
Aandelen of obligaties: zo kun je kiezen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl